Website beschermen met een Http of Https verbinding

Je website beschermen is één van de belangrijkste onderdelen. Maar wat is nu net het verschil tussen de verbinding Http of Https?

Mar 12, 2023 - 19:40
Jun 23, 2023 - 19:40
Website beschermen met een Http of Https verbinding
Verschil Http of Https verbinding

Wat is het verschil tussen Http en Https?

In vroegere tijden was Http de standaard beveiliging. Nu in de moderne tijden hebben ze https ontwikkeld. Maar wat is nu net het verschil tussen http en https en maakt dit je website zoveel beter? We leggen het je uit in dit artikel.

 

Een http verbinding is om gegevens te versturen over het internet. Http staat ook afgekort als Hyper Text Transfer Protocol. Als we dan bekijken naar de Https versie staat de S voor Secure. Wat betekend dat er een beveiligde verbinding is. Hieronder ga ik twee verschillende voorbeelden geven tussen de http en https verbindingen.

 

Voorbeeld Http verbinding

Een bezoeker koopt iets op een website en voert zijn gegevens en creditkaart gegevens in op de http website. Alles wat op de website ingevoerd is kan onderschept worden door hackers, enz... Alles blijft zichtbaar hoe jij het hebt ingevuld op de website...

Voorbeeld hoe een hacker of hoe iemand de website onderschep het eventueel te zien zal krijgen bij een http verbinding

ID : 25635 Gebruiker: Jefke Wachtwoord: Jefke198345 Adres: Siegweg 43 Provincie: Brussel Postcode: 0000 Credit Card #8557552412463465

 

Voorbeeld Https verbinding

Ik zal het zelfde voorbeeld nemen : een bezoeker koopt iets op een website en voert zijn gegevens en creditkaart gegevens in op de https website. Alle gegevens worden versleuteld en zullen onleesbaar zijn voor diegene die je website onderschept/hackt. Het zal dus een stuk moeilijker zijn om de gegevens in handen te krijgen.

Voorbeeld hoe een hacker of hoe iemand de website onderschep het eventueel te zien zal krijgen

EnbBKLhdue5gdjeohO8476fjfktbdh/jfjejfj9645HdssfEzQWQ5614945/MLSDFKzekfdsbquilknsOESKQkqsn459LSF/sqkposq65PzaaKlqSQa

 

 

Zoekmachines

We zijn in een tijdperk gekomen dat bijna alles online verloopt, waarbij we veel persoonlijke informatie doorgeven op websites zoals ; credit-gegevens, adressen, naam, telefoonnummers, enz.... Zoekmachines zeker Google gaan je erop wijzen als je een http website betreed gaan ze deze markeren als onveilig.

Hoe herken je een niet beveiligde website met http verbinding ?

  • Vooraan zal de URL starten met http
  • Bij Firefox staat voor de URL een slotje met een streep erdoor
  • Bij Google staat voor de URL Niet beveiligd

 

Hoe herken je een beveiligde website met https verbinding ?

  • Vooraan zal de URL starten met https
  • Slotje vooraan de URL

 

Conclusie

Kiezen voor een HTTPS verbinding is zeker een goede beslissing. Zeker als je een webshop hebt en/of werkt met gevoelige informatie. Betaal liever iets meer voor een goede bescherming van je website !