Waarschuwingssignalen van leververvetting

Leververvetting ook wel de stille moordenaar genoemd, deze waarschuwingssignalen kunnen wijzen op leververvetting.

Feb 14, 2023 - 20:22
Feb 14, 2023 - 20:38
Waarschuwingssignalen van leververvetting
Waarschuwingssignalen van leververvetting

Ervaart u pijn en benauwdheid in de buik? Lijkt je teint er een beetje af? Je weet het misschien niet, maar je kunt de symptomen van leververvetting ervaren. Leververvetting is een aandoening waarbij te veel vet wordt opgeslagen in de lever, wat resulteert in eventuele leverschade.

Wat zijn de oorzaken leververvetting?

Obesitas blijft de belangrijkste oorzaak van leververvetting, waarbij zwaarlijvige personen hun kansen op het ontwikkelen van de aandoening met maximaal 75% vergroten. Genetica speelt ook een rol, omdat sommige mensen kunnen worden geboren met lage niveaus van enzymen die cruciaal zijn voor het vetmetabolisme. Afgezien daarvan zijn andere veel voorkomende oorzaken van leververvetting diabetes, alcoholgebruik en hyperlipidemie. Denk je dat je leververvetting hebt? 

.

De waarschuwingssignalen van leververvetting:

.

Geelzucht

Geelzucht is één van de meest opvallende symptomen van leververvetting. Geelzucht verwijst naar de ongewone gele kleuring van de huid en de sclera, of het wit van de ogen, veroorzaakt door abnormaal hoge niveaus van bilirubine in het bloed. Bilirubine is een geel pigment dat voorkomt in de gal, een stof die door de lever wordt afgescheiden.

Veranderingen in urine en ontlasting


Omdat de lever niet goed werkt, worden gifstoffen in het lichaam niet goed gemetaboliseerd en komen ze in de urine en ontlasting terecht. Donkere, sterk ruikende urine en kleikleurige ontlasting zijn veel voorkomende symptomen van deze ziekte. U kunt ook veranderingen in de consistentie van urine en pijn tijdens het urineren opmerken. In meer ernstige gevallen kan stoelgang gepaard gaan met kleine hoeveelheden bloed. Als u dit ervaart, meld dit dan onmiddellijk aan uw arts, omdat dit kan wijzen op een ernstiger probleem.

Huidveranderingen

Afgezien van de vergeling van uw huid, kunt u ook enkele huidproblemen ervaren, zoals donker worden, gebroken bloedvaten, spataderen, roodheid van de handpalmen, enzovoort... Deze zijn het gevolg van veranderingen in de bloedchemie als gevolg van een verminderde leverfunctie.

Buikpijn

Buikpijn kan ook gepaard gaan met leververvetting. De pijn is meestal gelokaliseerd in het kwadrant rechtsboven in de buik, het gebied waar de lever zich bevind, en wordt vaak beschreven als dof en pijnlijk. Dit is meestal indicatief voor ontsteking of inwendige bloedingen en kan gepaard gaan met braken.

Fluid retentie

Ascites is een ander buikprobleem geassocieerd met leververvetting. Het is een aandoening waarbij er overmatige ophoping van vocht in de buikholte is, wat leidt tot zwelling en een strak gevoel in de buik. U kunt ook ademhalingsongemakken ervaren als gevolg van de buikdruk.

Spierverzwakking

Met een verminderd vermogen om eiwitten te verwerken, is het lichaam niet in staat om een optimale spiergezondheid te behouden, wat resulteert in spierverzwakking. Oncontroleerbare tremoren, krullen van vingers en krimpen van pezen zijn enkele van de meest voorkomende manifestaties van spierverzwakking. Afgezien daarvan kunt u ook merken dat uw botten vatbaarder zijn voor breuken en breuken.

Vermoeidheid

Last but not least is het meest onderschatte symptoom van allemaal en dat is vermoeidheid. Een patiënt met leververvetting zal waarschijnlijk lethargie, verminderd beoordelingsvermogen en plotseling verlies van interesse in activiteiten ervaren die ooit werden genoten. Dit komt doordat het lichaam meer bloedtoevoer dan normaal naar de lever stuurt om de functionele tekortkomingen te compenseren.

Als u enkele van de hierboven genoemde symptomen ervaart, kan het tijd zijn om een arts te raadplegen. Het niet ervaren van één van deze waarschuwingssignalen is echter niet het teken om volledig op uw gemak te zijn. Leververvetting kan zich presenteren met symptomen die zich pas kunnen vertonen in latere stadia; vandaar dat het een 'stille moordenaar' word genoemd. Iedereen, vooral degenen die een hogere aanleg hebben voor het ontwikkelen van deze ziekte, moet proactief zijn over preventie. Begin met het gezonder maken van uw levensstijl door regelmatig te bewegen, evenwichtige maaltijden te eten en overmatige inname van alcohol te vermijden. Pas deze veranderingen geleidelijk aan uw routine toe en u zult niet alleen uw kansen op het ontwikkelen van een leveraandoening verminderen - u zult ook uw gezondheid op de lange termijn beschermen.