Verschil statische - geanimeerde web banner
Wat is het verschil tussen een statische of een geanimeerde web banner ? Welke van deze 2 soorten is geschikt voor jouw bedrijf of website?

Verschil statische of een geanimeerde web banner ?
De meeste designers kennen dit heus wel maar iemand die net begint met een website zal zich afvragen wat nu juist het verschil is tussen een statische of een geanimeerde web banner.
Web banners zijn een goede manier om nieuwe bezoekers naar jouw website en/of bedrijf te leiden. Je kan dit eigenlijk vergelijken met een advertentie in de krant hoe dit vroeger gebeurde.. Natuurlijk zitten we nu in een tijdperk waar bijna alles online is, meer dan 90% van de bevolking zoekt online als ze iets moeten vinden dat ze nodig hebben. Reclamebanners zijn dus zeker nodig om je bedrijf of website te doen groeien! In dit artikel lichten we 2 soorten banners toe, namelijk statisch en de geanimeerde web banners.
Statische web banners
Een statische web banner is een reclamebanner die een afbeelding en tekst bevat. Dit type banner heeft geen enkele animatie / beweging of effect.
Website eigenaars kiezen dan ook wel sneller om een statische web banner omdat deze niet druk oogt voor je bezoekers. Alsook de kostprijs is goedkoper
Het meest gebruikte formaat is JPG,JPEG, PNG
Geanimeerde web banner
Een geanimeerde web banner is een reclame banner die afbeeldingen en tekst bevatten met animatie / beweging en effecten.
Het voordeel dat je bij een geanimeerde banner hebt dat je meer boodschappen en effectten kan verwerken in je web banner.
Het meest gebruikte formaat is GIF, HTML5 en flash. Alhoewel het type flash amper nog word gebruikt. Dit formaat word niet op elk apparaat ondersteund
TIP: als je toch een geanimeerde web banner verkiest zou ik toch opteren om met GIF formaat te werken omdat je er meer kanten mee uit kan, GIF is net iets makkelijker te plaatsen op je website dan HTML5 zeker als je een beginnende bent. Ook het GIF formaat is geschikt voor elk browser en niet te vergeten kan je dit ook gebruiken in e-mailmarkteing !
Formaten & Grootte
Laten we eerst beginnen over de grootte van de web banners. Een geanimeerde banner zal altijd meer kb hebben dan een statische web banner. Zoals hierboven vertoond is de statische banner van 300x250 70kb en de geanimeerde versie 180kb. Dit verschilt natuurlijk bij iedere web banner.
Website banners hebben uiteraard veel soorten. Wil je graag een banner van 100x50, 600x200 of 300x250 pixels. Alles is mogelijk ! Hieronder vind je een lijstje met de meest gekozen formaten van het jaar 2020.
- 300x250 : Middelgrote rechthoek
- 728x90 : leaderboard
- 160x600 : Skyscraper
- 320x50 : Mobiel leaderboard
- 300x600 : Halve pagina
Welk type banner moet ik nu eigenlijk kiezen voor mijn bedrijf of website?
Ieder moet dit natuurlijk zelf uitmaken wat hij/zij zal gebruiken en waarbij jezelf en jouw bezoekers zich goed bij voelen.
De meningen zijn echter verdeeld omdat sommige personen zeggen dat het storend is zo een geanimeerde web banner zeker als je iets aan het lezen bent.
Vele bedrijven en websites maken echter gebruik van statische reclamebanners met een krachtige boodschap erop maar een geanimeerde web banner is toch net dat tikkeltje meer om meer bezoekers te trekken. Een geanimeerde web banner trekt nu éénmaal meer aandacht dan een statische web banner met resultaat dat je een hogere klikfrequentie zal hebben.
Kostprijs
Als je de kostprijs natuurlijk gaat vergelijken zal je wel merken dat een geanimeerde web banner duurder zal zijn dan een statische web banner. Dit is natuurlijk logisch omdat bij een geanimeerde web banner veel meer werk is om al de effecten erin te steken.