Valt je curriculum vitae op in de massa?

Valt jouw curriculum vitae op tussen de massale cv's , lees dit artikel verder op onze blognetwerk.net

Feb 11, 2023 - 21:30
Feb 11, 2023 - 21:38
Valt je curriculum vitae op in de massa?
curriculum vitae

Op een baan jagen is tegenwoordig een uitdaging. Werkgevers worden overspoeld met sollicitaties voor elke vacature en besteden soms maar tien seconden aan het screenen van elk curriculum vitae. 

Hier zijn wat suggesties die je kunnen helpen je curriculum vitae boven de massa uit te laten steken en ervoor te zorgen dat je voor een gesprek wordt opgeroepen.


Opmaak van je curriculum vitae


 - Raak eerst de hoogtepunten. Zet je belangrijkste gegevens bovenaan, meteen na je naam en contactgegevens. Een korte en boeiende samenvatting van je kwalificaties en vaardigheden zal de aandacht van de beoordelaar trekken en laten zien wat je voor het bedrijf kunt betekenen op basis van je geloofsbrieven en prestaties.


- Wees aan de behoudende kant. Doe het rustig aan met de opmaaktrucs. Gebruik vet en cursief spaarzaam, zodat de tekst gemakkelijk te lezen is. Een strak en professioneel uiterlijk is meestal de veiligste aanpak.


- Wees consequent. Maak je document gemakkelijk te scannen. Gebruik een consistente lay-out waardoor je curriculum vitae gemakkelijk te volgen is en alle belangrijke informatie in een oogopslag te vinden is, zoals bedrijfsnamen, data, functietitels en prestaties.


- Laat veel witruimte over. Het is goed om je curriculum vitae tot één pagina te beperken, maar nog beter als je dat doet met behoud van normale marges en 11 punts lettertypes. Gebruik opsommingstekens en laat wat ruimte tussen de regels om je curriculum vitae er uitnodigender uit te laten zien.


- Overweeg een combinatie-indeling. Je hoort sommige deskundigen misschien adviseren om een functioneel formaat te gebruiken waarin je meer de nadruk legt op vaardigheden dan op je werkverleden. Uit enquêtes blijkt dat veel werkgevers nog steeds de conventionele omgekeerde chronologie willen zien, dus probeer beide te gebruiken, in twee verschillende secties, om al je basis te dekken.


- Neem de multimediale weg. Overweeg je traditionele papieren curriculum vitae aan te vullen met een video of andere digitale inhoud. Geef mensen een link naar je professionele website of blog of gebruik je LinkedIn profiel.


Je curriculum vitae schrijven


 - Leg de nadruk op trefwoorden. Lees de vacature zorgvuldig en integreer de trefwoorden in je curriculum vitae. Als je curriculum vitae door een automatisch volgsysteem gescreend wordt, helpt dit het hoger te scoren.


 - Pas je curriculum vitae aan voor elke vacature. Tegenwoordig geeft de concurrerende banenmarkt de voorkeur aan het zo veel mogelijk personaliseren van je curriculum vitae. Probeer je taalgebruik aan te passen aan wat je weet over de cultuur van het bedrijf en het soort kandidaat dat ze zoeken, terwijl je toch authentiek blijft over je ware identiteit.


- Kwantificeer je prestaties. De bijdrage die je in vorige banen leverde zal waarschijnlijk de belangrijkste factor zijn om je aan een volgende baan te helpen. Leg de nadruk op hoe je procedures verbeterde, kosten bespaarde, prijzen won, promotie verdiende of nieuwe zaken binnenhaalde.


- Gebruik actiewoorden. Als je je prestaties beschrijft, probeer dan elk opsommingsteken met een werkwoord te beginnen. Zo klink je dynamischer en wordt je curriculum vitae interessanter om te lezen.


- Wees beknopt. Probeer veel informatie in zo weinig mogelijk woorden te verpakken. Vermijd herhalingen of leeg jargon. Houd je zinnen kort.


- Proeflees alles. Print een kopie van je curriculum vitae uit om te proeflezen. Lees het woord voor woord achterstevoren. Geef het aan minstens één vriend of familielid, want een fris paar ogen kan typefouten opmerken die voor jou onzichtbaar zijn geworden.


De banenmarkt is hard, maar een curriculum vitae dat er goed uitziet en snel je sterkste verkoopargumenten laat zien, kan je helpen om naar de top van de stapel te stijgen. Geef jezelf de beste kans op succes door een curriculum vitae op te stellen dat ervoor zorgt dat je toekomstige werkgever meer over je te weten wil komen.