Meest voorkomende signalen van een hartaanval

Een hartaanval kan dodelijk zijn, herken zeker de waarschuwingssignalen-symptomen van een hartaanval.

Feb 21, 2023 - 01:38
Feb 21, 2023 - 01:43
Meest voorkomende signalen van een hartaanval

Een hartaanval is een aandoening die optreedt wanneer er een verstopping is in het bloedvat dat het hart van bloed voorziet. Het wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van stoffen in de bloedvaten die het hart van bloed voorzien, dat later losbreekt en een stolsel vormt. Na verloop van tijd blokkeert dit stolsel het hart om voldoende zuurstof te krijgen, wat kan leiden tot de vernietiging van sommige delen van de hartspier. Deze aandoening kan dodelijk zijn, maar de behandeling ervan is in de loop der jaren sterk verbeterd; daarom is het erg belangrijk om dringende medische hulp te zoeken wanneer iemand aan deze aandoening lijdt. Niet alle hartaanvallen hebben duidelijke waarschuwingssignalen waardoor het moeilijk te zeggen is of men er aan lijdt. Hieronder staan ​​enkele waarschuwingssignalen van een hartaanval.

.

Waarschuwingssignalen van een hartaanval

.

.

Ongemak op de borst of pijn op de borst

Ongemak op de borst is een van de meest voorkomende symptoom van een dreigende hartaanval. Als iemand een hartaanval heeft of een verstopte slagader heeft, kan hij of zij pijn, zwaarte, druk, ongemak of beklemming voelen in het midden van de borstkas of onder het borstbeen. Sommige mensen beschrijven de pijn als "Een olifant die op mijn borst zit". Dit ongemak op de borst komt in verschillende vormen voor, variërend van een doffe pijn tot een scherpe steek. In sommige gevallen voelt pijn op de borst brandend of drukkend aan, en in andere gevallen gaat de pijn omhoog naar nek, kaak en armen. Veel aandoeningen kunnen echter ongemak op de borst veroorzaken, maar de meest levensbedreigende oorzaken zijn een hartaanval; daarom is het een teken van een ernstig probleem dat onmiddellijke medische hulp vereist.

.

.

Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd

Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich even zwak voelt of even uit balans raakt. Het komt vaak voor als men te snel opstaat of niet genoeg gedronken heeft en daardoor uitgedroogd raakt. Als een persoon zich echter onstabiel voelt, wat gepaard gaat met kortademigheid of pijn op de borst, kan dit een teken zijn dat zijn of haar bloeddruk is gedaald omdat het hart niet kan pompen zoals het hoort. Dit kunnen vroege waarschuwingssignalen zijn van een hartaanval; daarom moet het individu onmiddellijk medische hulp inroepen.

.

.

Snurken

Het is zo dat sommige mensen snurken tijdens hun slaap, maar ongebruikelijk hard snurken, kan een waarschuwing zijn voor slaapapneu, wat een veelvoorkomende risicofactor is voor hartaandoeningen. Deze aandoening treedt op wanneer een persoon 's nachts gedurende korte momenten adempauzes heeft terwijl hij of zij nog slaapt, wat extra druk op het hart uitoefent. Deze aandoening kan leiden tot cardiovasculaire problemen, die levensbedreigend kunnen zijn; daarom is het belangrijk voor een persoon die deze aandoening ervaart om medische hulp in te roepen om te controleren of hij of zij een slaaponderzoek nodig heeft. Als de studie bevestigt dat iemand slaapapneu heeft, kan het gebruik van een medisch apparaat genaamd CPAP levensreddend zijn.

.

.

Zweten

Plotseling koud zweet uitbreken zonder duidelijke reden is een veelvoorkomend waarschuwingssignaal voor een hartaanval. Wanneer een persoon zweet wanneer hij of zij zich niet in een warme omgeving bevindt, geen koorts heeft of niet aan lichaamsbeweging doet, kan dit een teken zijn van een hartaanval, vooral als dit gepaard gaat met andere waarschuwingssignalen zoals pijn op de borst, duizeligheid en misselijkheid. 

.

.

Snelle of onregelmatige pols

Het is gebruikelijk dat een hart sneller gaat kloppen of af en toe een slag overslaat als men opgewonden is. Een onregelmatige of snelle hartslag gedurende meer dan een paar seconden zou echter een teken moeten zijn van hartfalen of een hartaanval. Een ongelijkmatige of snelle pols, vergezeld van kortademigheid, duizeligheid en zwakte, kunnen duidelijke waarschuwingssignalen zijn van een hartaanval; daarom moet een persoon met deze waarschuwingssignalen dringende medische hulp krijgen. Een of andere vorm van hartaanval kan het geleidingspad van het myocardium vernietigen en daarom leiden tot verschillende soorten onregelmatige hartslag, wat dan het eerste teken kan zijn dat iemand een hartaanval krijgt.

.

.

Misselijkheid en braken

Maagklachten hebben kan het gevolg zijn van vele redenen die niets met iemands hart te maken hebben. Indigestie, misselijkheid, zwelling van de buik of braken zijn echter ook een waarschuwing dat iemand aan een hartaanval kan lijden. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is het gevolg van een slechte bloedsomloop als gevolg van verstopte bloedvaten of een zwak hart. De meeste diabetici hebben misschien niet de typische pijn op de borst als teken van een hartaanval. Soms zijn hun enige symptomen misselijkheid of braken. Dus personen die dit probleem ervaren, met name diabetici, moeten medische hulp krijgen.

.

.

Pijn in andere delen van het lichaam

Pijn op de borst is een veel voorkomend teken van een hartaanval, maar de pijn kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Bij veel mensen die een hartaanval hebben gehad, begint de pijn in de borst en straalt vervolgens uit naar de armen, nek, schouders, rug, kaak en buik. Bij mannen wordt de pijn vooral in de linkerarm gevoeld, bij vrouwen tussen de schouderbladen. Maar nogmaals, dit is geen vuistregel, aangezien de symptomen in de geneeskunde van persoon tot persoon kunnen verschillen. Men moet echter onmiddellijk medisch advies inwinnen.

.

.

Kortademigheid

Veel aandoeningen kunnen kortademigheid veroorzaken, maar het kan ook een teken zijn van een hartaanval. Het is gebruikelijk dat tijdens hartfalen of een hartaanval vloeistoffen naar de longen kunnen lekken, waardoor het individu last krijgt van kortademigheid. Mensen die aan een hartaanval lijden, kunnen buiten adem raken, zelfs als ze in rust zijn.

.

.

Zwakte

Onverklaarbare en ernstige zwakte kan een waarschuwing zijn voor een naderende hartaanval. Wanneer het hart het bloed niet effectief kan rondpompen, wordt het bloed omgeleid naar enkele van de vitale organen van het lichaam, zoals de hersenen, het hart en de longen, en weg van de spieren, waardoor een persoon zich zwak voelt.