Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten en hoe voorkomen

Als kattenliefhebber is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. In dit artikel lees je advies over deze problemen en hoe je ze kunt voorkomen. Hou jouw kat gezond en gelukkig met onze tips. Lees nu het volledige artikel.

Jul 4, 2023 - 16:44
Jun 26, 2023 - 03:04
Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten en hoe voorkomen

Als kattenbezitter wilt u niets liever dan uw huisdier gelukkig en gezond houden. Helaas kunnen katten, net als mensen, last hebben van verschillende gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten en wat u kunt doen om uw kat gezond te houden.


Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten


1. Overgewicht


Overgewicht is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij katten. Het kan leiden tot diabetes, artritis en andere gezondheidsproblemen. De juiste voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om overgewicht bij katten te voorkomen.

Oorzaken van overgewicht bij katten


Er zijn vele oorzaken van overgewicht bij katten. Een van de belangrijkste oorzaken is een verkeerde voeding. Katten die te veel droogvoer of te veel voer krijgen, kunnen snel aankomen en overgewicht ontwikkelen. Daarnaast kan een gebrek aan lichaamsbeweging en te veel snoepjes of tussendoortjes ook bijdragen aan overgewicht.


Preventie van Overgewicht bij Katten


Gelukkig zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om overgewicht bij uw kat te voorkomen. Een goede voeding is essentieel. Kies voedsel dat speciaal is ontworpen voor katten die gevoelig zijn voor overgewicht. Zorg er bovendien voor dat u uw kat niet te veel geeft en dat u het voer afmeet. Geef uw kat slechts een beperkt aantal snoepjes of tussendoortjes.

Lichaamsbeweging is ook belangrijk om overgewicht te voorkomen. Zorg ervoor dat uw kat voldoende beweging krijgt. Speel regelmatig met hem en moedig hem aan om te bewegen.


2. Gebitsproblemen


Gebitsproblemen, zoals tandsteen en tandvleesontsteking, komen vaak voor bij katten. Dit kan leiden tot pijn, slechte adem en zelfs tandverlies. Regelmatige tandheelkundige zorg en een gezond dieet kunnen gebitsproblemen bij katten voorkomen.

Veelvoorkomende tandheelkundige problemen bij katten


1. Tandplak en tandsteen:
Tandplak is een kleverige laag bacteriën die zich opbouwt op tanden en tandvlees. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat kan leiden tot ontsteking van tandvlees (gingivitis) en tandverlies.

2. Gingivitis:
Gingivitis is de ontsteking van tandvlees, die vaak wordt veroorzaakt door ophoping van tandplak en tandsteen. Symptomen zijn roodheid, bloeding en gevoeligheid van het tandvlees.

3. Tandabcessen:
Een tandabces is een ontsteking van de tandwortel en kan worden veroorzaakt door bacteriën die zich verspreiden van tandplak of tandsteen. Symptomen zijn pijn, zwelling en koorts.

4. FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions):
FORL is een pijnlijke aandoening waarbij de tanden van katten langzaam worden opgelost door cellen in het tandvlees. Symptomen zijn kiespijn, blootgestelde tandwortels, overmatig likken van de mond en tandverlies.


Preventieve maatregelen


1. Regelmatige tandheelkundige controles:
Om tandheelkundige problemen bij katten te voorkomen, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts. Dit kan helpen bij het opsporen van problemen in een vroeg stadium en het voorkomen van ernstige aandoeningen.

2. Tandenpoetsen:
Het poetsen van tanden is de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen te verwijderen. Het is echter belangrijk om alleen tandpasta te gebruiken die speciaal is ontworpen voor katten en om het poetsen langzaam op te bouwen om stress te verminderen.

3. Dieet:
Een gezond dieet kan bijdragen aan de mondgezondheid van katten. Kies voer dat niet te veel suiker en koolhydraten bevat, omdat deze stoffen de groei van tandplak stimuleren.

.

3. Haarballen


Katten zijn eigenlijk niet in staat om haarballen op te hoesten, dit verlaten ze dan op natuurlijke manier door hun ontlasting. Maar wanneer de katten te veel haren inslikken worden de haren aan hun maag-darmkanaal vastgehouden en dit kan gevaarlijk worden voor uw kat. Er zijn verschillende kattenvoeders of kattensnacks die de verwijdering van haarballen bevorderen.

Wat zijn haarballen


Haarballen zijn ophopingen van haar die in de maag van de kat terechtkomen. Katten zijn van nature schone dieren en besteden veel tijd aan het likken en verzorgen van hun vacht. Wanneer katten hun vacht likken, kunnen ze per ongeluk losse haren inslikken. Als deze haren niet worden verteerd of uitgescheiden, kunnen ze zich ophopen in de maag van de kat en uiteindelijk een haarbal vormen. Haarballen zijn vaak lang en dun van vorm en kunnen variëren in grootte van zo klein als een erwt tot zo groot als een golfbal.


Wat zijn de oorzaken van haarballen bij katten


Hoewel haarballen bij katten vrij algemeen zijn, zijn er enkele factoren die de kans op het ontstaan van haarballen vergroten. De volgende oorzaken kunnen haarballen veroorzaken:

- Langharige katten zijn vatbaarder voor haarballen dan kortharige katten, omdat ze meer haar hebben dat los kan komen en ingeslikt kan worden.
- Oudere katten hebben meer kans op het ontwikkelen van haarballen omdat hun spijsverteringsstelsel minder efficiënt werkt.
- Katten die vaak alleen binnen zijn, hebben meer kans op het ontwikkelen van haarballen, omdat hun vacht droger is en er meer haar loskomt.
- Katten die lijden aan bepaalde aandoeningen, zoals chronische nierziekte of hyperthyreoïdie, kunnen vatbaarder zijn voor haarballen.


Hoe kan je haarballen bij katten voorkomen


Het voorkomen van haarballen bij katten kan worden bereikt door preventieve maatregelen te nemen, zoals:

- Regelmatig borstelen van de vacht, vooral bij langharige katten, om losse haren te verwijderen en de vacht schoon te houden.
- Zorgen voor voldoende hydratie van de kat door ervoor te zorgen dat er altijd een kom vers water beschikbaar is en door tevens natvoer te geven, dat de spijsvertering helpt.
- Voer uw kat voedsel dat speciaal is ontwikkeld om de vorming van haarballen te voorkomen.
- Bied uw kat speelgoed aan dat de kat wordt uitgedaagd op te kauwen en te likken, dit verhoogt de speelsheid, stimulering van de kat en kan bovendien de balvorming helpen tegengaan.


4. Urineweginfecties


Urineweginfecties zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij katten. Symptomen zijn onder andere pijn bij het plassen en vaak naar de kattenbak gaan. 

Oorzaken van urineweginfecties bij katten


De oorzaak van urineweginfecties bij katten is vaak gerelateerd aan de gezondheid van de urinewegen. Enkele oorzaken zijn:

- Ophoping van kristallen in de urine
- Infecties door bacteriën
- Blaasstenen of tumor in de blaas
- Verstopte urineleiders
- Levensstijlfactoren zoals voeding en waterinname

Met name de voeding en waterinname van de kat spelen een grote rol bij urineweginfecties. Als de kat bijvoorbeeld niet genoeg water binnenkrijgt of bepaalde ingrediënten in zijn voeding niet kan verteren, kan dit leiden tot een urineweginfectie.

.

Preventie


Preventie is altijd beter dan genezen, dus het is belangrijk om maatregelen te nemen om urineweginfecties bij katten te voorkomen. Hieronder staan enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen:

1. Laat uw kat voldoende water drinken en zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot vers water.

2. Verander het dieet van uw kat om de pH-waarde van de urine te optimaliseren en kristalvorming te voorkomen.

3. Zorg voor een schone, droge en hygiënische omgeving voor uw kat.

4. Laat uw kat regelmatig controleren door uw dierenarts om gezondheidsproblemen te detecteren voordat ze erger worden.


5. Oorinfecties


Oorinfecties kunnen pijnlijk zijn en leiden tot gehoorproblemen. Zorg ervoor dat u de oren van uw kat regelmatig schoonmaakt en let op symptomen zoals krabben aan de oren en schudden van het hoofd.

Oorzaken van oorinfectie bij katten


Er zijn verschillende oorzaken van oorinfecties bij katten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Parasieten: Parasieten kunnen zich nestelen in het oor van uw kat en een infectie veroorzaken. Oormijt is een bekende parasiet die oorinfecties bij katten veroorzaakt.

Allergieën: Sommige katten zijn allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen of stoffen in hun omgeving, zoals pollen of huisstofmijt. Een allergische reactie kan leiden tot een oorinfectie.

Zwemmen: Als uw kat vaak zwemt of in vochtige omgevingen verblijft, kan overtollig vocht in het oor van uw kat leiden tot een oorinfectie.

Verkeerde oorreiniging: Oorreinigingsmethoden die te vaak of op de verkeerde manier worden gebruikt kunnen ook leiden tot een oorinfectie.

.

Preventieve maatregelen voor oorinfectie bij katten


Er zijn verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw kat een oorinfectie krijgt. Hier zijn enkele tips:

Houd de oren van uw kat schoon: Regelmatige reiniging van de oren van uw kat kan helpen oorinfecties te voorkomen. Gebruik alleen producten die uw dierenarts heeft aanbevolen.

Voedingsadvies: Praat met uw dierenarts over het dieet van uw kat en vraag advies over eventuele voedselallergieën die hij kan hebben.

Zorg voor een droog milieu: Probeer vochtige omgevingen te vermijden, vooral als uw kat een geschiedenis heeft van oorinfecties.

Hygiëne: Zorg ervoor dat uw kat zichzelf niet te vaak krabt of wrijft tegen objecten rond het huis.


Conclusie:


Als kattenbezitter is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Door regelmatig de gezondheid van uw kat te controleren en de nodige maatregelen te nemen, kunt u uw kat gezond en gelukkig houden. Het is ook aan te raden om regelmatig een dierenarts te bezoeken voor controle en eventuele preventieve zorg. Let op uw harige vriend en zorg ervoor dat hij of zij een lang, gezond en gelukkig leven heeft.