Leer stap voor stap hoe je zelf cherrytomaten kweekt uit een gesneden tomaat

Wil je graag je eigen cherrytomaten kweken? Ontdek in dit artikel hoe je stap voor stap cherrytomaten zelf kunt kweken uit een gesneden tomaat. Leer de beste technieken en tips om jouw eigen verse oogst te realiseren. Ga aan de slag en geniet binnenkort van heerlijke zelfgekweekte cherrytomaten!

Feb 16, 2023 - 12:40
Aug 31, 2023 - 21:26
Leer stap voor stap hoe je zelf cherrytomaten kweekt uit een gesneden tomaat
Cherrytomaten van zaai tot pluktijd

Graag jouw eigen Cherrytomaten kweken?

Dit kan je namelijk heel eenvoudig zelf doen, het vergt natuurlijk wel enige inspanning. Maar hoe gaan we nu juist te werk voor het kweken van jouw eigen tomaten? We leggen het graag uit in de volgende stappen. Let op : ieder heeft zijn eigen werkwijze hoe hij/zij tewerk gaat maar deze werkwijze heeft een hoge slaagkans om met succes van zaad tot kiem te laten groeien.

 
Wanneer zaaien

Eind Maart is de ideale zaaiperiode om te starten met jouw cherrytomaatjes.

 
Zaad - ontkiemen

 • Maak een keuze welke cherry/snoep tomaatjes je zelf graag eet.
 • Eénmaal je een keuze gemaakt kan je beginnen met de zaadjes te verzamelen door middel van je tomaatjes open te snijden met een mes en zo de zaadjes eruit te verwijderen.
 • Doe de zaadjes in een fijne keuken zeef en spoel deze grondig af zodat het meeste vruchtvlees eraf is om zo rotting te vermijden.
 • Neem een keuken papier
 • Spuit het keuken papier goed nat met een water verstuiver ( plantenspuit )
 • Verpreid de zaadjes over het keukenpapier
 • Vouw het keukenpapier dicht
 • Doe het gevouwde keukenpapier in een luchtafsluitende pot

 
Opvolging kieming

Als je al deze stappen hebt gevolgd kunnen we nu overgaan tot het kiemen van de tomatenzaadjes.

De zaadjes zal een zekere temperatuur nodig hebben om te ontkiemen dus trachten we zeker een temperatuur te halen van 18 a 20 graden celcius.

Normaliter na ongeveer 5 dagen kan je deze uit de luchtdichte pot halen.

Je zal zien bij openen van je keukenpapier dat de tomatenzaadjes zijn gekiemd. LET OP: Niet alle zaadjes zullen ontkiemen.

Het is de bedoeling voor de sterke zaadjes eruit te halen. Voorbeeld: je merkt dat je na 5 dagen ongeveer maar 12 van de 50 zaadjes zijn uitgekomen dan zijn dit de sterkste zaadjes... Wacht niet tot de andere zijn uitgekomen want deze zullen waarschijnlijk een trage groei hebben.

 
Gekiemde zaadjes planten

Nu is het tijd om de gekiemde zaadjes te planten.

 • Neem zeker geen grote bloempot, een stekpotje van 6x6cm is zeker meer dan voldoende!
 • Vul het pot met universele potgrond.
 • Maak een klein/niet te diep kuiltje en plaats het zaadje er voorzichting in met de kiem naar boven gericht. Ik gebruik meestal een pincet zodat je nauwkeurig kan werken.
 • Bedek je het zaadje met potgrond druk zeker niet te hard aan, aangezien je anders de kiem zou kunnen beschadigen met eventueel als gevolg dat deze niet meer zal groeien.
 • Geef voldoende water langs de bovenkant. Later in de groei zullen we langs onder water geven.
 • Zet de stekpotjes nu op een lichtrijke plaats, niet in direct zonlicht

 
Gekiemde zaadjes groei

Na ongeveer een week zal je merken dat je tomatenzaadje 2 kiemblaadjes zal vormen. Eénmaal deze gevormd mag je deze in direct zon zetten voor een optimale groeiprocess.

 

Nadat je plant ongeveer 15 cm heeft bereikt zal men deze terug verpotten naar een grotere plantenpot of als je deze graag in volle grond wil plaatsen mag dat ook maar let wel op dat je deze niet te vroeg naar buiten verplaatst want als het vriest zal je tomatenplantje sterven. Wacht daarom zeker tot half mei om er zeker van te zijn dat het niet meer vriest.

Wil je deze toch in een plantenbak of dergelijke plaatsen voorzie dan een schoteltje met water onderaan zodat de plant zoekt naar water dit stimuleert te wortelgroei waardoor je een sterke plant hebt!

 

Plaats direct ook een tomatenspiraal/koort om je plant te ondersteunen. Je kan de tomatenplant aan je tomatenspiraal/koort bevestigen met strips,klemmen en of ander bindmateriaal.

 
Opvolging cherrytomatenplant


Vermijd 'Dieven'

Dieven zijn eigenlijk overbodige scheuten die zich vormen tussen de oksels van de stengel en het blad

Bij  cherrytomaatjes kan de tuinier obteren de deze scheuten te laten groeien, maar dit zal leiden tot kleinere vruchten. Aangezien de plant onnodig energie steekt in deze zijscheuten.

Als je de zijscheuten toch wil verwijderen doe je dit best in het begin stadium, dan zijn deze nog vrij dun en makkelijk af te breken.

 
Bemesten

Cherrytomaten hebben niet veel zorg nodig. Maar elke plant of bloem heeft toch behoefte aan voedsel om de plant een regelmatige en gezonde groei te verzekeren. Je kan obteren om tomatenmest aan te kopen deze zijn specifiek voor tomaatjes.Meststoffen zal lijden tot een betere groei en ook tot betere smaak van je cherrytomaten. Maar hoeveel keer bemest je nu precies? We raden aan je tomaten om de 3 a 4 weken te bemesten. Gebruik de voorgestelde verhouding die je op de gebruiksaanwijziging vindt.

 
Bestuiving

Er ontstaan gele bloemetjes op je cherrytomatenplant. Deze moeten natuurlijk bestuifd worden. Dit kan je namelijk zelf doen door handmatig kleine tikjes te geven aan het bloempje zodat het stuifmeel van de meeldraad naar de stamper van de bloem gaat waarna een vruchtje op termijn zal komen.

In de vrije natuur kan men natuurlijk rekenen op de natuurlijke bestuivers zoals de bijen dan is het niet nodig om dit handmatig te doen.

 
Water

Een tomaat bevat veel vocht dus is het normaal dat deze plant ook veel water nodig heeft om een optimale groei te hebben. De tomatenplant heeft liever regelmatig vocht in plaats van een week niets en dan overvloedig water. Bij geen regelmaat heb je kans dat je vruchten zullen barsten.

 
Het groeiprocess van de cherry tomaat

Zoals je hieronder beschreven hebben we een voorbeeldje gegeven hoe de plant zich zal gedragen in zijn groeiprocess.

 • Geel bloempje zal zich het eerst vormen waarnaar deze zal bestuifd worden handmatig of op natuurlijke wijze.
 • Eénmaal deze bestoven zijn, zal er een klein groen vruchtje aankomen.
 • Vruchtje groeit en groeit.
 • De vrucht zal beginnen rijpen.
 • Vrucht zal beginnen verkleuren naar zijn originele rode kleur.


Plukken van je cherrytomaatjes

Als je alle stappen hebt gevolgd zal de oogstijd ongeveer in Augustus plaatsvinden en kan je jouw eigen cherrytomaatjes uit je tuin kunnen plukken en natuurlijk proeven :-)

Natuurlijk kan dit ook verschillen afhankelijk van het weer natuurlijk.

Smakelijk , en veel plezier met het planten van je eigen cherrytomaten!