Hoe vaak moet je jouw tanden poetsen en wanneer

Hoeveel vaak hoef je jouw tanden te poetsen en wanneer is het beste?

Jun 13, 2023 - 23:17
Aug 21, 2023 - 23:18
Hoe vaak moet je jouw tanden poetsen en wanneer
Tanden poetsen

Toonaangevende tandheelkundige gezondheidsverenigingen van de wereld hebben veel aanbevelingen over de juiste soort mondhygiëne. Naarmate de jaren verstreken, zegt de moderne mondhygiëne dat traditionele tandenreiniging niet genoeg is. Tandartsen over de hele wereld stellen voor dat we onze benadering van traditioneel poetsen en flossen veranderen. Ook is het belangrijk om te focussen op de frequentie van het tandenpoetsen.

Dus hoe vaak is genoeg?

Dat is een intrigerende vraag; het antwoord varieert echter met experts. Hoewel sommigen zeggen dat twee keer per dag goed is, zijn er anderen die beweren dat poetsen na elke grote maaltijd ervoor zorgt dat parelwitte tanden voor altijd wit blijven. Wat men ook doet, matiging is de sleutel. Daarom moeten mensen die de dwang voelen om naar hun tandenborstel te reiken, zelfs na een snack, er rekening mee houden. Te veel poetsen maakt tanden niet los van het tandvlees, maar het is bekend dat het het glazuur aantast, waardoor tanden een rauwe en ziekelijke uitstraling krijgen. Om nog maar te zwijgen van de vele euro's die uiteindelijk worden besteed aan het herstellen van het tandglazuur en ander gebreken dat met te vaak poetsen met zich meebracht.

Richtlijnen voor poetsen en flossen

Er is geen mysterie over hoe tanden te poetsen. We weten allemaal hoe het wordt gedaan sinds we kinderen waren. Tips van tandartsen zijn:

  • Minstens twee keer per dag tanden poetsen met een fluoridetandpasta als eerste in de ochtend en zeker voor het slapengaan. En de poetstijd moet meer dan 2 minuten zijn.
  • Elke dag flossen, vooral voor het slapengaan, is effectief.
  • Het beperken van het aantal snacks op een dag.
  • Elk half jaar naar de tandarts voor professioneel advies.

Hoewel poetsen belangrijk is, blijven tandheelkundige experts ons eraan herinneren dat overmatig poetsen kan betekenen dat we onze tandheelkundige gezondheid wegpoetsen. Tandenpoetsen helpt om tandplak en voedsel kwijt te raken dat aan tanden vastzit en bacteriën bevat.Na een maaltijd of snack, vooral een die suiker bevat, geven bacteriën zuren af die het tandglazuur beïnvloeden. Herhaalde effecten zoals deze hebben de neiging om tandglazuur op te lossen en gaatjes te creëren. Ook het niet regelmatig verwijderen van tandplak zorgt ervoor dat het uithardt tot tandsteen, waardoor het moeilijker wordt om schone en gezonde tanden te behouden.

Wanneer de tanden poetsen

Terwijl je probeert te beslissen hoe vaak je tanden moet poetsen, is het belangrijk om te weten wanneer je juist moet poetsen. Na het nuttigen van zuur voedsel en dranken, moet men zich onthouden van het tanden poetsen van ten minste een half uur. De zuren in dergelijke voedingsmiddelen verzwakken het glazuur en kort daarna kan het glazuur in het proces verzachten. Daarom suggereren tandheelkundige experts dat tanden worden gepoetst voordat men zuur voedsel en dranken consumeert.

.

Extra info : 


Het vervangen van een tandenborstel om de 3 maanden of zodra de borstelharen rafelen, zorgt ervoor dat tanden goed worden gereinigd tijdens het dagelijkse tandheelkundige zorgregime. De sleutel tot een perfecte gebitsreiniging is een beetje intelligentie en gematigdheid en alle tandheelkundige experts staan hiervoor garant.