Hoe schrijf je een goede cv

Het schrijven van een goede cv ( curriculum vitae ) vereist zeker de nodige aandacht. Lees hier de aandachtpuntjes die je in acht moet nemen om een goede cv te schrijven.

Feb 22, 2023 - 23:21
Feb 22, 2023 - 23:24
Hoe schrijf je een goede cv
Hoe schrijf je een goede cv

Als je in de markt bent voor een nieuwe baan, kan de kwaliteit van je cv het verschil maken. Met zorgvuldige planning en een goede opmaak kun je een geweldig cv schrijven dat je misschien wel je droombaan oplevert. 

.

Hier zijn wat snelle cv tips om je op weg te helpen:

.


Wees kort

Je doel is om je punt snel en effectief over te brengen. Prop je cv niet vol met pluisjes. De kans is groot dat je potentiële werkgever niet veel tijd zal hebben om elk detail te lezen, dus hou het bij het vlees. 


Begin met actiewerkwoorden

Als je je zinnen begint met actiewerkwoorden in de verleden tijd, geef je op een korte, maar effectieve manier je vroegere banen weer. Een voorbeeld zou zijn een zin te gebruiken die begint met "Managede" of "Coachte" in plaats van een beschrijving te beginnen met "Ik was manager van een verkoopteam".

.

Doelgerichtheid

Zorg ervoor dat je cv en sollicitatiebrief je belangstelling voor de baan die je zoekt weerspiegelen. Dit betekent dat je alle relevante functie-informatie bovenaan of aan het hoofd van een rubriek wilt plaatsen waar de kans het grootst is dat ze gezien wordt. Vaak zal de manager niet de eerste zijn die je cv leest. Richt je informatie zo dat je de eerste snede haalt.

.

 Trefwoorden

Neem de relevante trefwoorden op die te maken hebben met de functie die je zoekt. Pas je cv zo aan dat zowel de functie die je wilt als de trefwoorden die bij je mogelijke functies horen erin voorkomen. Dit is vooral belangrijk omdat werkgevers je cv online kunnen zoeken door op deze specifieke trefwoorden te zoeken.

.

Bullet Points

Het is belangrijk je tekst op te breken met opsommingstekens om ellenlange alinea's te vermijden. Dit helpt werkgevers ook de informatie te krijgen die ze nodig hebben terwijl ze snel je cv doorbladeren. 

.

Eén pagina

Je hebt waarschijnlijk heel wat te vertellen op je cv. Zelfs als je je cv bij de hoofdpunten houdt, kun je in de verleiding komen om een cv in te dienen dat meerdere bladzijden lang is. Geef niet aan deze verleiding toe! Als je moet inkorten, probeer dan enkele niet voor de baan relevante zaken te schrappen. Als je toch verder moet gaan dan de regel van één bladzijde, houd het cv dan op maximaal twee bladzijden. 

.

Maak het niet te bont

Het is niet nodig ingewikkelde ontwerpen of gekleurd structuurpapier te geven. Het is aan te bevelen dat je het bij wit papier houdt. Je zult voor je werkgever opvallen door de fantastische vaardigheden die op het papier vermeld staan, niet door het kwaliteitspapier zelf of het unieke lettertype dat je koos.

.

Leg uit wat je vaardigheden zijn

Geef niet alleen een waslijst van je vaardigheden. Je kunt nog steeds kort blijven terwijl je uitlegt hoe je vaardigheden het bedrijf ten goede kunnen komen. Deze tip alleen al kan je kansen om opgemerkt te worden sterk vergroten. 

.

Pas je sjabloon aan

Misschien heb je online een sjabloon gevonden dat je kunt gebruiken om je cv op te bouwen. Die kunnen nuttig zijn om je een idee te geven van wat een cv moet bevatten. Je moet echter niet kopiëren en plakken, want andere sollicitanten kunnen hetzelfde sjabloon gebruiken. Als je wilt opvallen bij je werkgever, wil je niet het risico lopen op iedereen te lijken.

.

Vermijd domme fouten

Zorg ervoor dat je de definitieve kopij grondig doorneemt. Het kan helpen om het eerst door een professional of vertrouwde vriend te laten lezen voor je het instuurt. Zorg dat je cv grammaticaal in orde is en vermijd koste wat kost typefouten.

.

.

Als je deze tips in gedachten houdt, ben je goed op weg om die droombaan te veroveren. Het enige waar je nu nog aan moet denken is het sollicitatiegesprek!