Hoe moet je chocolade smelten

Smelten van chocolade is een belangrijke stap voor een blinkend eindresultaat te bekomen ! Lees hier hoe je best jouw chocolade moet smelten.

Mar 9, 2023 - 23:16
Mar 9, 2023 - 23:21
Hoe moet je chocolade smelten
Hoe chocolade smelten

Chocolade is een luxe product waarbij je vele kanten mee kan uitgaan. Het is daarom heel belangrijk dat in eerste instantie onze chocolade gaat blinken als een spiegel en niet wit zal uitslaan of dof zal zijn. Het smeltproces van de chocolade is daarbij één van de belangrijkste factoren voordat je de chocolade gaat tempereren. Als chocolade toch wit uitslaat of dof is heeft dit te maken met een slechte kristalvorming. De juiste kristalvorming kan men bekomen door het juiste smeltproces te volgen en alsook het tempereren proces is heel belangrijk ( KLIK HIER en lees meer over hoe tempereren van chocolade )

.

.

Smelten van chocolade gaan we zeker niet doen in een gewone pan en deze op het vuur zetten of in een microgolf is zeker ook geen goed idee om chocolade te smelten...  De correcte manier om chocolade te smelten is je chocolade in een pot te doen en dan de pot met chocolade in een kom met water te plaatsen, dit noemen ze in bain marie zetten. Waarna het water zal koken en zo de chocolade langzaam zal smelten waarbij er zeker geen sprake kan zijn dat de chocolade zal verbranden.

Zorg zeker dat de chocolade helemaal gesmolten is, dit is zeer belangrijk!!

Maak de chocolade zeker niet te heet, maar streef naar een temperatuur van 42°c a 45°c bij deze temperaturen zijn we zeker dat alle kristallen zullen gesmolten zijn.

Heel belangrijk is dat je goed roert en al je randen van je pot met chocolade goed erbij roert zodat we geen temperatuur verschillen hebben.