Hoe mijn aardgasverbruik doen dalen

De aardgas prijzen stijgen iedere dag met de oorlog tussen Rusland – Oekraïne 2022. Om een hoge jaarafrekening te vermijden zal je jouw aardgasverbruik moeten doen dalen.

Feb 19, 2023 - 22:44
Jun 8, 2023 - 19:19
Hoe mijn aardgasverbruik doen dalen
Aardgasverbruik doen dalen / verminderen

De aardgas prijzen stijgen iedere dag met de oorlog tussen Rusland – Oekraïne 2022. Om een hoge jaarafrekening te vermijden zal je jouw aardgasverbruik moeten doen dalen.

Het is bij vele onder ons enorm nagel bijten voor de enorme stijgende aardgasprijzen. Zeker op het einde van het jaar dat de afrekening komt, vele hopen dat er geen bom geld moet neergeteld worden. Daarom geven we enkele tips om je aardgasverbruik te doen dalen zodat de jaarlijkse afrekening leefbaar is…


TIP 1

Staat jouw verwarming installatie in de winter telkens op 22 graden, laat dan je verwarmling installatie met 1 of 2 graden dalen. Bespaard op jaarbasis heel wat verbruik.


TIP 2

Laat je “vorst temperatuur” van je thermosstaat op 16 a 17 graden staan. Zo hoeft je aargas verwarming installatie niet veel moeite doen om op temperatuur te komen van 20 graden. Als je een week op vakantie zou gaan in de winter mag dit minder staan aangezien je deze toch een tijdje niet gaat gebruiken.


TIP 3

Combineer je aardgas verwarming installatie met een elektrische verwarmingskachel. Je betaald wel meer energie maar in deze tijden van 2022 zal dit iets goedkoper zijn dan aardgas. En indien je zonnepanelen hebt is het zeker voordeliger om bij te verwarmen met elektrische verwarming kachels.


TIP 4

Investeer in zonnepanelen en een woningaccu. Waarna je jouw woning kan deels verwarmen op elektriciteit met elektronische verwarming kachels of infrarood kachels. Let wel op indien je zou investeren in een woningaccu, neem zeker een accu dat voldoende is voor jou eisen. Bijvoorbeeld: een woningaccu van 3kwh, daar zou u in principe indien je een elektronische verwarming kachel hebt van 3kwh zou u in principe maar 1 uur deze kachel kunnen gebruiken aan volle capaciteit. Waarna je nadien terug op het standaard elektrisch net terecht komt.Geloof ons in deze dure aardgasprijzen is je terugverdientijd van je aankoop snel terugbetaald van je zonnepanelen een woningaccu is nog niet echt voordelig zelf niet met de premie dat ze voorlopig geven in 2022. Als de premie zou verhoogd worden zou het wel eens interessanter kunnen worden!


TIP 5

Zet je water temperatuur op je aardgas verwarming installatie wat kouder. De meeste van onze bevolking hebben graag eens lekker warme soms hete  douche/bad en zetten standaard hun douche op 60 graden. Wil je jouw aardgasverbruik wat verminderen moet je zeker jouw warm water temperatuur eens nakijken en laat deze indien je wil besparen de temperatuur dalen. Je douche’s gaan iets kouder aanvoelen maar je bespaard alweer op je aardgas factuur.


TIP 6

Investeer in een warmtepomp. Al zou dit mijn laatste opinie zijn voor woningen die geen foede isolatiewaard hebben. Warmtepompen zijn heel interessant voor woningen die zonnepanelen en een goede isolatiewaarde hebben. Dus indien je zou investeren in een warmtepomp, zou ik eerst je renovatie woning goed isoleren, mogelijkheden: spouwisolatie, dak isoleren, enz…

.

TIP 7 meest doeltreffende manier om jouw aardgasverbruik te doen dalen

De belangrijkste tip die je een enorme besparing zal leveren is isoleren, isoleren en nog is isoleren… Veel warmte gaat weg via het dak, muren, ondergrond (vloer) , ramen , deuren… Het is zeker aan te raden om deze na te kijken waar de oudere woning een betere isolatiewaarde kan bieden. Alsook zijn er premie’s te verkrijgen indien je jouw woning tot een betere isolatiewaarde brengt, dak isoleren , spouwisolatie, nieuwe ramen , enz …