Hoe hang je een dartbord op en bepaal je de juiste hoogte? | Blognetwerk.net

Wil je weten hoe je een dartbord op de juiste hoogte moet ophangen? Lees dan deze blogpost met tips en advies over dartbordhoogte. Zo wordt jouw dartspel een succes!

Jun 30, 2023 - 08:07
Jun 24, 2023 - 22:57
Hoe hang je een dartbord op en bepaal je de juiste hoogte? | Blognetwerk.net

In de wereld van darts, is hoogte de sleutel. De hoogte van het darts bord is van vitaal belang voor het correct uitvoeren van het spel. Maar, hoe hoog moet een dartbord precies hangen? In dit artikel zullen we deze belangrijke vraag beantwoorden en uitleggen waarom de juiste hoogte zo belangrijk is.


Het juiste hoogteniveau voor een dartbordDe standaard hoogte voor een dartbord is 1,73 meter boven de grond. Deze hoogte is vastgesteld door de Darts Regulation Authority (DRA) en word gebruikt in toernooien over de hele wereld. Het darts bord moet zo opgehangen worden dat het midden van het bord op ooghoogte is van de speler. Op deze manier is het mogelijk om te richten op de juiste plaats.

Echter, in sommige landen is de hoogte van het bord anders. In Noorwegen bijvoorbeeld, hangt het dartbord op 1,72 meter. Dit verschil lijkt misschien niet veel, maar kan de prestaties van de spelers wel beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om in gedachte te houden dat de juiste hoogte voor een dartbord niet alleen afhankelijk is van de regelgeving, maar ook van de locatie en traditie.


Het belang van de juiste hoogte van een dartbord


Een dartspeler moet comfortabel staan tijdens het gooien van de pijltjes. Een bord dat te hoog of te laag hangt kan de positie van de speler veranderen en zo ook de gooi. Als het bord te hoog hangt, moet de speler zijn arm hoger optillen dan normaal om te gooien wat leidt tot vermoeidheid en slechtere prestatie. Aan de andere kant, als het bord te laag hangt, moet de speler buigen om te kunnen gooien, wat is ook niet comfortabel is.

Het juiste hoogteniveau is ook belangrijk om de veiligheid tijdens de wedstrijd te waarborgen. Een dartpijl moet precies in het bord terechtkomen, en niet op de muur achter het bord of in de grond. Als het bord te hoog of te laag hangt, kan dit leiden tot onbedoelde schade die voorkomen had kunnen worden.


Hoe hoog moet een dartbord hangen in verschillende ruimtes?


Bij het bepalen van de juiste hoogte voor een dartbord is het belangrijk om rekening te houden met het type ruimte waar het bord wordt opgehangen. Hieronder beschrijven we hoe hoog het dartbord moet hangen in verschillende ruimtes:


Thuis, in een speelkamer of op de veranda


Als je van plan bent om thuis darts te spelen, is de hoogte van het bord iets minder belangrijk. Maar ongeacht of je het bord binnen of buiten plaatst, moet het bord nog steeds minimaal op 1,73 meter hoogte hangen voor de optimale speelervaring en veiligheid.


In een toernooi-omgeving


In een toernooi-omgeving moet het bord op de juiste hoogte hangen, op 1,73 meter. Dit is vastgesteld als de standaardhoogte en word gebruikt in professionele toernooien.

.

.
Hoe hang je een dartbord op?

.

Stap 1: Het juiste gereedschap verzamelen

Voordat je kunt beginnen met het ophangen van het dartbord, heb je het juiste gereedschap nodig. Dit zijn de benodigdheden:

- Een meetlint of rolmaat
- Een potlood of stift
- Een boormachine
- Een plugger
- Een schroevendraaier
- Een dartsbord


Stap 2: De juiste hoogte bepalen


De hoogte van een dartsbord is belangrijk om te kunnen darten volgens de officiële regels. De afstand tussen het midden van het dartbord en de grond moet 173 cm zijn en tussen het middelpunt van het dartbord en de oche (werplijn) moet 237 cm zijn. Het is gebruikelijk om het dartbord op te hangen op een hoogte van 172 cm, zodat je altijd dient te strekken bij het gooien van de pijlen. Uitgebreide info vind je hierboven.

Om te bepalen waar je het dartsbord moet ophangen, gebruik je het meetlint of rolmaat om de afstand vanaf de grond tot aan het midden van het dartbord op te meten. Gebruik hierbij de 173 cm om de juiste hoogte te bepalen voor het midden van het dartbord. Markeer het punt met een potlood of stift.


Stap 3: De oche bepalen


De oche (werplijn) is de lijn waar je achter moet staan bij het gooien van de dartpijlen. Deze lijn moet 2,37 meter vanaf het midden van het dartbord zijn. Meet deze afstand vanaf het punt waar het midden van het dartbord is gemarkeerd en markeer dit punt ook met een potlood of stift.


Stap 4: De ophangmogelijkheden


Er zijn diverse manieren waarop je een dartbord kunt ophangen. Er zijn speciale dartbordbeugels beschikbaar, maar je kunt ook haken of schroeven gebruiken.


Stap 5: Ophangen van het dartbord


Als je de ophangmogelijkheid hebt bepaald, boor je gaten in de muur op de plekken waar het bord moet worden bevestigd. Plaats de pluggen in de gaten en draai de haken of schroeven in de muur tot deze stevig vastzitten. Hang vervolgens het dartbord op aan de beugel of haak. Zorg ervoor dat het bord recht hangt en op de juiste hoogte is.


Stap 6: De surround plaatsen


Een surround is een ring die om het dartbord wordt geplaatst om de muur te beschermen tegen de dartpijlen. Plaats de surround om het dartbord en zorg ervoor dat deze stevig vastzit.


Conclusie

De vraag "hoe hoog moet een dartbord hangen?" lijkt gemakkelijk te beantwoorden, maar het kan onderworpen zijn aan verschillende factoren. Het is belangrijk om te onthouden dat een correct opgehangen dartbord niet alleen van invloed is op de prestaties van de speler, maar ook op de veiligheid tijdens het spel. Zorg ervoor dat het bord altijd correct is opgehangen op de juiste hoogte voor een optimale spelervaring.